Weg met het hek!

Sintmaheerdt, Leek

In ons vak is soms een lange adem gevraagd. In het voorjaar van 2004 werden wij gevraagd een visie te ontwikkelen voor de locatie Sintmaheerdt in de gemeente Leek, Groningen. Stichting De Zijlen, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, was van plan hun instellingenterrein radicaal te transformeren en zocht een ontwerpbureau dat hierin mee ging. Empathie en doorzettingsvermogen waren gevraagd. We werkten er tot 2017 aan mee.

Stedenbouw is voor ons vaak: een basis leggen voor een prettige leefomgeving.

De vraag van De Zijlen triggerde ons enorm omdat wij onze comfortzone moesten verlaten. We gingen werken voor en met mensen met een beperking, we gingen voor het eerst bewust werken aan een inclusieve samenleving. Dit project vormt de basis voor onze visie op de maatschappij tot op de dag van vandaag. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een optimale leefomgeving.

In het proces om tot een visie en een stedenbouwkundig plan te komen stonden gesprekken met het bestuur, de projectgroep van De Zijlen en met bewoners van Sintmaheerdt centraal. Inhoudelijk zien wij de opgave als een hersteloperatie van het dorp. Ons streven: een gemengde, geïntegreerde buurt met een park dat alle onderdelen aan elkaar rijgt en als ontmoetingsruimte kan functioneren.

Cliënten en niet-cliënten wonen in nieuwe woongebouwen en eengezinswoningen rondom het centraal gelegen groen. De nieuwbouw neemt nadrukkelijk de karakteristieken van de omgeving op en zorgt voor een geleidelijke overgang tussen oud en nieuw. Met speciaal ontworpen veilige routes kunnen ook bewoners met een beperking zelfstandig door de hele woonbuurt lopen en fietsen.

Wat een verschil met het instellingenterrein van weleer, door een hek gescheiden van het dorp!

  • Schets bijgewerkt masterplan
  • Locatie Sintmaheerdt
  • De uitgangspunten van de visie
  • Verkavelingsstudie deelplan

Specificaties van 'Weg met het hek!'

land: 
Nederland
opdrachtgever: 
Zorginstelling De Zijlen, gevolgd door Van Wijnen Noord
periode: 
2005 - 2017
producten: 
Visie, masterplan, PvE openbare ruimte, stedenbouwkundige uitwerking, bestemmingsplan
programma: 
200 woningen en multifunctioneel centrum