/site/assets/files/2202/img_8503.jpg

Pilots begroeide wadi's van start

en groene parkeerplaatsen
11 juni 2021

Het project Parlando is in meerdere opzichten een bijzonder project. Met de bijzondere architectuur van Groosman en het passende ontwerp voor de inrichting van de buitenruimte door od205, is het ensemble van appartementgebouwen en eensgezinswoningen een prachtige toevoeging op de wijk geworden. Daarnaast is het een toonbeeld van hoe een klimaatadaptief ontwerp er in de praktijk uit kan zien. De wateropgave in dit project, gelegen op een van de laagste plekken van Rotterdam, is zichtbaar gemaakt in begroeide wadi’s en een groene parkeerkoffer. Beide onderdelen zijn door de gemeente als pilot aangemerkt, omdat deze deze elementen nog niet in het handboek openbare ruimte zijn opgenomen, maar wel in het belang van de klimaatadaptieve stad op de agenda staan.

De groene parkeerkoffer is uitgevoerd met grasbetonstenen. Door het afwisselend gebruik van gesloten stenen en stenen met een grasvoeg van vier centimeter onstaat een mooi lijnenspel van gras en beton én een duidelijke markering van de afzonderlijke parkeervakken. Het regenwater kan nu gedeeltijk plaatselijk infilteren en overige deel wordt via kolken afgevoerd naar de singel.

De wadi’s in het gebied zijn voorzien van een mix van vaste planten die zowel tegen vochtige omstandigheden kunnen als tegen droogte. Hetzelfde geldt voor de bomen en heesters die hier geplant zijn. Samen zorgen ze voor een gevarieerd beeld door de seizoenen heen, dat niet alleen een aantrekkelijke sfeer aan het gebied geeft, maar ook zorgt voor meer biodiversiteit en bovenal een grotere infiltratiecapaciteit van de wadi’s. De bomen en planten nemen tenslotte een deel van het water op en zorgen voor een betere bodemkwaliteit dan de gemiddelde ‘kale’ wadi met gras.  

Via nieuwsberichten zullen wij het komende jaar regelmatig verslag doen van deze pilots. Mocht u alvast meer willen weten, neem dan gerust even contact met ons op.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/2202/img_8503.jpg
  • /site/assets/files/2200/img_8498.jpg
  • /site/assets/files/2201/img_8220.jpg