/site/assets/files/2281/123-sv-01_isokaart_hapert_dorpse_huiskamer.jpg

Een dorpse huiskamer

Centrum Hapert, Bladel
Om de alle huidige en toekomstige ontwikkelingen goed te kunnen faciliteren en de beoordelen is in maart 2019 besloten door de gemeente om een Omgevingsvisie voor Bladel op te stellen. Het ontwikkelen van een stedenbouwkundige visie voor het centrum van Hapert is een belangrijke bouwsteen hiervoor. Naast OD205 werden BURA Urbanism en De Zwarte Hond uitgenodigd om in concurrentie deze visie op te stellen en te presenteren aan bewoners, belanghebbenden en de gemeente.

Wat is een Brabants dorp zonder dorpsplein? Hapert heeft een muziektent en een harmonieorkest, maar ontbeert een gezellig middelpunt. De voorzieningen liggen verspreid langs twee oude linten en aan een centraal gelegen parkeerplein.

Stedenbouwkundige visie

In onze visie ontwikkelen wij vervangende ruimte voor retail en horeca rondom een dorpsplein in het hart van het dorp. De unieke mogelijkheid van een nieuwe openbare plek doet zich nu voor door het integreren van scholen en een gemeenschapshuis in een multifunctioneel centrum (MFC) komen twee plekken in het dorp vrij.

Op de ene plek komt het dorpsplein te liggen, de huiskamer van Hapert. Het verbindt het MFC, het oude lint Kerkweg en het parkeerplein De Markt tot een pulserend centrum. De tweede plek het Alexanderhof transformeren wij naar een eigentijds Begijnhof met machtige oude bomen en nieuwe bebouwing voor senioren. 

We combineren tradities met de eisen van de huidige tijd zoals een klimaatadaptieve inrichting, een nieuw groot buitenpodium en sociale inclusie. De programmering van de plinten van het dorpsplein zal gaan bestaan uit horeca, een gezondheidscentrum, detailhandel en moderne werkplekken.

Prikkelend toekomstbeeld

Er is voor onze visie gekozen omdat we met een prikkelend toekomstbeeld, passend bij de vragen, wensen en de schaal van Hapert blijk geven van een visie met lef. Het geeft een duidelijk beeld hoe de leefbaarheid, verbondenheid en functionaliteit van Hapert behouden kan blijven en verbeteren. Mét oog voor de bestaande stedenbouwkundige opzet van Hapert.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.