Voor en door het dorp
De vraag naar nieuwbouwwoningen is groot in het dorp Nieuwland. Maar nieuwe ontwikkelingen moeten wél op een doordachte manier tot stand komen, vindt de gemeente Vijfherenlanden. Gefundeerd op de wensen en behoeften van de bewoners en met respect en waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit van het dorp. In de dorps(woon)visie zetten we in de tweede helft van 2023 de koers uit voor de (woon)toekomst van het dorp Nieuwland.
Ook in de gemeente Vijfherenlanden laat het woningtekort zich voelen. Op zoek naar oplossingen, keek de gemeente bijvoorbeeld in de Omgevingsvisie vooruit naar 2040. Hoewel de behoefte aan nieuwe huizen groot is, wilde het gemeentebestuur niet zomaar ondoordacht nieuwbouw ontwikkelen in haar 13 dorpen. Daarom werd besloten voor alle dorpen een dorps(woon)visie op te stellen: een dorpsvisie waarin het zwaartepunt ligt op wonen, geflankeerd door de andere thema's die in een dorp spelen. Voor het dorp Nieuwland mochten wij dat doen. Een karakteristiek lintdorp, met zo'n 1000 inwoners
Inbreng en kwaliteit
Ruim baan geven aan de inbreng van bewoners en waarborgen van de ruimtelijke kwaliteit van Nieuwland. Die twee doelstellingen stonden voor de gemeente voorop in het project. Twee ambities die ons uit het hart gegrepen zijn. Elk dorp kent zijn eigen geschiedenis en ontwikkeling, die het unieke karakter van het dorp gevormd hebben. Dat is het koesteren waard. En boven alles is een dorp een gemeenschap: het wordt gevormd door de mensen die er wonen en werken. Mensen die er meestal ook geboren en getogen zijn, en zich dus sterk verbonden voelen met het dorp.
Op de markt
Het betrekken van de bewoners was dan ook de rode draad in onze aanpak bij het opstellen van de dorpsvisie voor Nieuwland. Het moest hún visie worden; wij waren er vooral om dat proces te faciliteren en bij te staan met onze expertise in gebiedsontwikkeling en ruimtelijk beleid. We stonden onder meer zes keer op de markt, in de school en in het dorpshuis, om de ideeën en wensen van bewoners en ondernemers op te halen. En om via de bewoners Nieuwland steeds beter te leren kennen. Ook legden we in elke deelstap van het traject de tussenversie aan de bewoners voor nadat we feedback van de gemeente hadden gehad. Zo bleven de bewoners steeds nauwgezet betrokken bij de plannen.
Eigenheid
Zo’n 150 mensen uit de kern van Nieuwland, Geer en Achterdijk deelden op deze manier hun wensen en ideeën met ons. Samen met de gemeente kwamen we zo tot een visie die richting geeft aan de voor de bewoners belangrijke thema’s van woningbouw, verkeer en het voorzieningenniveau. De nieuwe impulsen verbonden we aan respect voor de ontstaansgeschiedenis en het karakter van het dorp. Voor de korte, middellange en lange termijn zetten we samen de lijnen uit, zodat Nieuwland zich kan blijven ontwikkelen zonder aan eigenheid te verliezen.