/site/assets/files/2211/123-sv-01_isokaart_hapert_dorpse_huiskamer_2.jpg

Gemeente Bladel kiest voor stedenbouwkundige visie van OD205

12 juli 2021

Donderdag 8 juli heeft de gemeenteraad van Bladel gekozen voor de stedenbouwkundige visie van OD205 voor haar kern Hapert. De raad is overtuigd van de kwaliteitsimpuls die het plan gaat geven aan de ontwikkeling van het dorp.

Om de alle huidige en toekomstige ontwikkelingen goed te kunnen faciliteren en de beoordelen is in maart 2019 besloten om een Omgevingsvisie voor Bladel op te stellen. Het ontwikkelen van een stedenbouwkundige visie voor het centrum van Hapert is een belangrijke bouwsteen hiervoor. Naast OD205 werden BURA Urbanism en De Zwarte Hond uitgenodigd om in concurrentie deze visie op te stellen en te presenteren aan bewoners, belanghebbenden en de gemeente.

Onder het motto De Dorpse Huiskamer hebben we ervoor gekozen om de sociale functie van de nieuwe MFA (Multifunctionele Accommodatie) naar de openbare ruimte te verlengen. Een nieuw Dorpsplein wordt de tegenhanger van de centrale foyer. Hiermee zal Hapert in toekomst over twee ontmoetingsplekken beschikken die voor informele ontmoetingen net zo geschikt zijn als voor programmeringen in de culturele sector.

Door de realisatie van de MFA komen er twee bebouwde locaties in het centrum vrij. OD205 situeert op de ene plek het dorpsplein met omringende gemengde bebouwing. Op de andere plek wordt woningbouw voorgesteld die geïnspireerd is op een ouderwets Begijnhof. Het bureau combineert tradities met de eisen van de huidige tijd zoals een klimaatadaptieve inrichting, een nieuw groot buitenpodium en sociale inclusie. De programmering van de plinten van het plein zal gaan bestaan uit horeca, een gezondheidscentrum, detailhandel en moderne werkplekken.

Prikkelend toekomstbeeld

Er is voor de visie van OD205 gekozen omdat het bureau met een prikkelend toekomstbeeld, passend bij de vragen, wensen en de schaal van Hapert blijk geeft van een visie met lef. Het geeft een duidelijk beeld hoe de leefbaarheid, verbondenheid en functionaliteit van Hapert behouden kan blijven en verbeteren. Mét oog voor de bestaande stedenbouwkundige opzet van Hapert.

Niet alle content op deze pagina wordt getoond, omdat u Tracking cookie niet heeft geaccepteerd. Mocht u uw cookies settings willen wijzigen, klik dan hier.
  • /site/assets/files/2211/123-sv-01_isokaart_hapert_dorpse_huiskamer_2.jpg
  • /site/assets/files/2212/123-sv-01_isokaart_hapert_dorpse_huiskamer_2.jpg