5 april 2022

Circulair bedrijvenpark in wording

In gesprek over de flora en fauna

Pal naast de A16 in Hendrik-Ido-Ambacht ontwikkelt de gemeente circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom, geïnspireerd op de Cradle tot Cradle principes. Het doel is een zo duurzaam mogelijk bedrijvenpark met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Dit vraagt om slimme oplossingen van zowel ontwerpers, ondernemers als gemeente.

Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden in volle gang. De eerste bedrijfspanden zijn in aanbouw en de openbare ruimte wordt ingericht, zoveel mogelijk aanhakend op de circulaire doelen. Bestrating, beplanting en inrichtingselementen worden zoveel mogelijk lokaal geproduceerd en hebben waar mogelijk een Cradle to Cradle certificering.

Afwatering gebeurt zoveel mogelijk zichtbaar om het beleefbaar te maken voor bezoekers en gebruikers van het bedrijvenpark. In de groenstroken langs de bedrijfsstraten worden wadi’s aangelegd. Hier infiltreert het water langzaam in de bodem of watert af richting de Middentocht. In het gebied is een verzameling van gegroepeerde inheemse bomen te vinden. Door ook een variatie aan heesters als solitair of in groepen aan te planten in het gebied wordt een diverse leefomgeving gecreëerd voor dieren. 

Onze landschapsarchitect Marjan Ketner geeft in dit filmpje uitleg over wat er nu plaatsvindt op Ambachtsezoom.