Inspiratie en teambuilding tijdens teamweekend 2024

Gent en Antwerpen, juni 2024

Teambuilding, vakmatige verdieping en ook een vakantiegevoel. Afgelopen weekend trokken we er met z’n allen op uit voor ons teamweekend. We bekeken de actuele stand van de realisatie van een aantal eigen projecten en lieten ons inspireren door onze zuiderburen.

Tot leven komen
Tussen afronden van een stedenbouwkundig ontwerp en de eerste spade in de grond verstrijkt soms een aantal jaar. Bij de aftrap van het teamweekend bekeken we hoe een aantal van onze ontwerpen er inmiddels in de praktijk bijstaat. Zo stonden onder meer De Volgerlanden-West in Hendrik-Ido Ambacht en Westerik in Breda op het programma. Het blijft speciaal om te zien hoe een concept in de praktijk tot leven komt.

Oud en nieuw verrijken elkaar
De reis werd vervolgd naar België, waar we zaterdag Gent bezochten. Het historische centrum bracht inspiratie uit de klassieke stedenbouw en de manieren waarop deze aangepast kan worden naar de eisen en wensen van nu. Met goede ontwerpen verrijken oud en nieuw elkaar. In de Plantentuin van de Universiteit Gent nam de enthousiaste gids ons mee in de classificatie van plantensoorten, de geschiedenis van de collectie en de bijzondere planten in de tuin. De liefhebbers onder ons proefden nectar uit de jadebloem in de tropische kas.

NIeuwe bestemming
De zondag in Antwerpen stond in het teken van transformaties. In Nieuw Zuid zagen we hoe een voormalig overslaggebied plaatsmaakt voor zo’n tweeduizend woningen. Het gebied valt op door de hoogbouw in vaak opengewerkte bouwblokken, met een grote variatie in architectuur. Een hoge dichtheid, gecombineerd met veel groen in zorgvuldig ontworpen buitenruimtes. De auto wordt zoveel mogelijk teruggedrongen uit het gebied. Ook het Eilandje aan de noordzijde van de stad is een herinrichtingsgebied. Een voormalig havengebied is nu een moderne woonwijk, waar we zagen hoe oude pakhuizen een nieuwe bestemming vonden en de Cadixwijk een opvallende toegangspoort kreeg die Park Spoor Noord en het Eilandje verbindt.

Samen koken, borrelen, een pubquiz, Weerwolven en andere activiteiten maakten dat we ook veel gelachen en lekker gegeten hebben. We kijken alweer uit naar volgend jaar.